Puvusto

Kiikurien varastosta löytyy satoja lasten ja aikuisten kansallispukuja, kansanpukuja sekä itse koostettuja kansanomaisia asuja. Esiintymisasut on tehty talkootyönä. Puvustosta vastaa puvustonhoitaja yhdessä ohjaajien kanssa.

Pukujen lainaus

Kiikurit lainaavat esiintymisasut jäsenilleen panttimaksua vastaan. Puvut noudetaan ja palautetaan ilmoitettuina päivinä. Aikuisten pukuja voidaan tarvittaessa antaa jäsenten säilytettäväksi pidemmäksi aikaa. Lasten asut palautetaan esiintymisten jälkeen, ellei toisin ohjeisteta. Asujen osat on koodattu. Puvun lainaaja on vastuussa asun kunnossa pysymisestä laina-aikana.

Mikäli sopivaa vaatekappaletta ei löydy Kiikurien varastosta, vaatekappaleita tehdään uuden jäsenen mittojen mukaan. Tällöin uuden jäsenen täytyy huolehtia itse asunsa valmistumisesta ajoissa. Yhdistys kustantaa materiaalit ja osaavaa apua vaatteiden ompeluun saa pukuvastaavilta ja muilta jäseniltä.

Pukujen huolto

Kansallis- ja kansanpuvut ovat arvokkaita asuja, joten on tärkeää pitää niistä hyvää huolta. Paidat ja valkoiset esiliinat tulee silittää ennen esiintymistä ja pestä (40 ast.) heti käytön jälkeen. Jos puku tuodaan säilytykseen esiintymisen jälkeen, sitä ei tule silittää kellastumisen estämiseksi. Villa- tai sekoitekankaisia hameita, liivejä, päänauhoja, liivihameita, taskuja ym. ei saa pestä tai silittää kotioloissa. Silkkiset päänauhat on hyvä rullata esim. WC-paperiholkin ympärille, jolloin nauha säilyy suorana. Tarvittaessa silkkisen päänauhan voi silittää varovasti kankaan lävitse.

Jalkineet

Sopivien jalkineiden hankkiminen on jäsenten omalla vastuulla. Lapsiryhmissä käytetään mustia jumppatossuja, mustia avokkaita tai supikkaita (nahkaiset tanhukengät) ohjaajien ohjeiden mukaisesti. Isot Kiikurit käyttävät sekä mustia/ruskeita supikkaita että Kiikurien tavaramerkkitossuja, nahkaisia karjalaistyylisiä nauhatossuja. Iki-Kiikurit ja kuoron ja pelimannien naisjäsenet käyttävät esiintymisasujensa kanssa ruskeita supikkaita. Kuoron ja pelimannien miehet käyttävät siistejä mustia kävelykenkiä.

Tarvittaessa jalkineita tilataan kimppatilauksena. Jos tarvitset kenkiä, ota yhteyttä puvustonhoitajiin. Pyrimme myös kierrättämään jalkineita; ilmoita siis puvustonhoitajille, jos voisit myydä tai vaihtaa kenkiä. Hyvät supikkaat ovat hyvä sijoitus - kun niistä pitää huolta, niiden arvo säilyy pitkään.

Pukutalkoot

Kiikurit järjestävät välillä suurempia pukutalkoita, jolloin vaikkapa kokonainen ryhmä saa uudet esiintymisasut. Pukuvastaavat tiedottavat talkoista.

Kiikurien t-paidat

Parin vuoden välein Kiikurit teettävät jäsenilleen t-paidan, jota käytetään tarvittaessa esiintymis- ja edustusasuna. Paita on omakustanteinen ja jää jäsenelle.

Kampaukset

Kansallis- ja kansanpukujen kanssa esiintyessä tyttöjen hiukset letitetään usein kahdelle ranskanletille. Naiset voivat laittaa pitkät hiuksensa leteille tai nutturalle.